Зала Панагюрище | Hall Panagyurishte

Траките били „най-многобройният след индийците народ”, пише древногръцкият историк Херодот. Изкусни познавачи на бойното изкуство и необуздани във веселбите, те вярвали в отвъдния живот и не се страхували от смъртта. Когато се раждал човек, плачели, когато умирал, се радвали.

 

Траките обичали виното и охолния живот, защото само така човек можел да се „подготви” за предстоящото пътуване към отвъдното. Тук, на земята, той репетирал живота, който го очаква след смъртта. За гърците били „варвари”, но още Омир възпял златните съдове на тракийските майстори, които отрупвали пищните трапези на древните тракийски царе. А в Х песен на “Илиада” описва как те пристигнали край стените на Троя, водени от царя си Рез, чийто дрехи били в злато и сребро, а оръжието златно и огромно. Траките са оставили много следи по нашите земи – десетки хиляди надгробни могили все още крият тайните си. И от добросъвестните, и от злонамерените иманяри. След Освобождението на България са разкрити много тракийски могили и съкровищата, пазени в тях. Безспорно едно от най-впечатляващите е Панагюрското.

 

Ето го пред нас – девет на брой предмета, с общо тегло 6,164 килограма. Изработени от 23-каратово злато. Изчукани от златен лист. С богата украса. За направата им трябвали години. А някогашният им собственик (може би самият Севт III), можел да наеме 500 войника и да ги издържа 1 година, вместо да купи златния сервиз.

 

Днес, Панагюрското златно съкровище се оценява на 250 милиона долара. Цялото това съкровище щеше да остане скрито, ако съдбата не бе решила друго! Съкровището се състои от 3 ритона с формата на животинска глава, 1 ритон с форма на протоме на козел, 3 ритона с форма на женска глава, 1 амфора ритон, 1 фиала. Всички съдове са богато украсени със сцени от гръцката митология.

 

От второто си раждане на 8 декември 1949 година до днес , съкровището триумфално шества в музеите и галериите на повече от 40 световни столици и градове. То е било показвано в Рим, Париж, Лондон, Ню Йорк, Москва, Берлин, Прага, Будапеща, Токио, Мексико сити, Ню Делхи, Монреал, Мадрид, Бостън, Детройт, Хелзинки, като навсякъде по света е будело нескрито възхищение.