Рилски Манастир | Rila Monastery

МАКЕТ НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР НИ ПРЕДСТАВЯ В БРЮКСЕЛ

МАЩАБ 1:25

 

На 22 май 2008 година на изключително тържествена церемония министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри официално макета на Рилския манастир в парка „Мини Европа” в Брюксел.
Символът на България е първият православен храм в парка, събрал над 350 модела на най-забележителните архитектурни паметници на страните от ЕС. Той е изработен от нашето студио специално по изискванията на парка в столицата на Европейския съюз.

 

В момента на откриването, по време на което прозвучаха българският химн и химнът на Европа и имаше специални пироефекти, на върха на гигантския атом – един от символите на Брюксел, създаден по време на Световното изложение през 1958 г., се вееше българският трибагреник.

 

“Щастлив съм, че и България дава своя дан с поставянето на макета на Рилския манастир. Изключително богатото и разнообразно културно наследство, намерено по българските земи, днес нарежда страната ни на трето място в Европа по брой на културни паметници, датиращи от най-ранната древност и оцелели през вековете”, заяви при откриването министър Стефан Данаилов.


Рилският манастир е основан през Х в от българския отшелник Св. Иван Рилски – светец и покровител на българския народ. Отвън наподобява мощна средновековна крепост. През хилядолетното си съществуване манастирът сменя два пъти мястото си. Разрушаван и обновяван е няколко пъти. Той е най-голямото религиозно средище на Балканите след Атон. През XIV в е обновен от струмския владетел Хрельо Драговол, като от този период е запазена кула с параклис „Преображение господне” и археологически останки от средновековната твърдина.

 

Днешните сгради на манастира датират от началото на ХIХ в, когато след стихиен пожар са построени отново. В днешния си вид Рилският манастир е построен през 1816-1847 г. Негов строител е първомайстор Павел Иванович, потомък от стар род строители, няколко поколения от които са работили в Атон. Самият Павел Иванович участва в строежа на няколко атонски църкви и е вероятният „архитектон” на църквата „Св. Георги” в Зографския манастир. Рилският манастир е в списъка на световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.