Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Църква „Христос Пантократор“, град Несебър

Несебър е един от най-старите градове в Европа. Старият град е дълъг само 850 и широк 350 м. През различните периоди от своето съществуване е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега. До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата. Несебърският полуостров – античната Месамбрия, наричана в ранното средновековие Месемврия, а по-късно и Несебър е заселен преди повече от три хилядолетия в края на бронзовата епоха. Древните траки са го нарекли Мелсамбрия, което на техен език означава градът на Мелса – легендарния създател на селището. Месамбрия е имала две удобни пристанища – северно и южно, в които и сега продължават да се откриват останки от оборудването на древните кораби. В края на VI в. пр. Хр. в селището пристигат първите гръцки колонисти – поселението се превръща в класически полис – град със съответната структура, функции и управление.

 

За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум завладява с пристъп града и тук се заселват славяни и българи. За по-дълго време Несебър – както го наричат славяните е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики. Особен разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър. Строят се нови църкви – “Христос Пантократор” – (XIII в), “Св. Йоан Неосветени” – (XIV в.), в околностите на града активна духовна дейност развиват редица манастири – “Св. Богородица”, “Христос Акрополит”, “Св. Петър”, “Св. Андрей”, “Св. Илия”, “Св. Власий”, “Св. Никола Емонски” – центрове на исихазма в България. Тук се възпитават и бъдещи български патриарси. Царската фамилия и самият цар Иван Александър дават редица привилегии на несебърските манастири и ги даряват богато.

 

Някога Несебър е имал около 40 църкви. В момента има данни за 26 от тях, а сред тях се откроява Църквата “Христос Пантократор” / Вседържател/. Тя датира от ХIII-ХIV век. Изящната архитектура, идеалните пропорции, живописната украса на фасадата, недовършената кула-звънарница кара всеки, преминал през днешния градски площад да забрави реалността и за миг да се отзове в един наистина приказен свят. Църквата е правоъгълна по план, с размери 16 х 6,90 м, с два входа – на запад и на юг. На изток завършва с три малки апсиди, богато профилирани отвън. По цялата дължина на фасадата преминава пояс от високи, двойно вдлъбнати арки. Над тях в три реда се вие характерната украса от панички и четирилистници. Над апсидите на източната част на фасадата преминава фриз от свастики-символ на култа към слънцето, изпълнен с тухли. Богато украсеният барабан на купола е снабден с 8 арковидни прозореца. Светлината прониква и през останалите подобни прозорци на южната и на северната фасада. Притворът е малък, с вградена под пода средновековна гробница. По вътрешността на стените са запазени само следи от оригиналните стенописи, покривали ги някога.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.