Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

България на длан – Макети на открито

picture2


Описание на проекта

bg_hand_300

 • „България на длан – макети на открито“ е образователен  културно-исторически проект, който чрез специално изработени умалени копия – макети на знакови сгради, ще представи България като част от европейското и световното наследство на ЮНЕСКО, събрано на едно място.
 • Проектът „БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН – МАКЕТИ НА ОТКРИТО“  ще бъде създаден на няколко етапа, като етап 1 ще бъде реализиран върху терен от 20 дка и ще наподобява в „миниатюра“ картата на България, видяна отвисоко.
 • В „картата миниатюра“ на България ще се поставят МАКЕТИ на знакови културно-исторически обекти  от България, включително тези от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
 • Около „картата миниатюра“ на България ще бъдат поставени макети на обекти на другите европейски страни, включени в Представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По един макет от всяка европейска държава.
 • Ще се изгради постоянна сцена „Европа“, на която ще се провеждат спектакли, концерти, интерактивни образователни игри и събития. Целта на сцена „Европа“ е да представя и повишава знанието за културно-историческото наследство както на България, така и на страните от Европейския съюз. Основният акцент на проекта е образователната му насоченост с представянето на различните обичаи и традиции от Европа и света.
 • Предвижда се изграждането на 3 малки павилиона за интерактивни игри и викторини с награди, свързани с културно-историческото наследство, включено в Представителния списък на ЮНЕСКО, от България и Европа, както и на наблюдателни площадки, от които се вижда проектът „като на длан“.

Гласуване за избор на проект

ГЛАСУВАНЕТО ЗА ПРОЕКТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ 10 ДНИ, ОТ 23.11.2016 ДО 03.12.2016 ГОДИНА, С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ГЛАСУВАНЕ ПРЕЗ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН.

Гласуването за проектите ще може да се прави през фейсбук страницата на проекта „България на длан“, като за всеки архитектурен проект ще се гласува с един „лайк“ от един компютър. Ще дадем възможност на всички, които разглеждат проектите на място и не разполагат с компютър, да гласуват чрез таблети със съдействието на доброволците от Втора английска гимназия.

Организатор на събитието е Сдружение „България на длан“, Инициативен комитет „България на длан – макети на открито“ под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и партньорите ни в лицето на Държавния културен институт към МВнР, Съюза на архитектите в България, Съюза на ландшафтните архитекти, Столична община, ИКОМОС, Националния дворец на културата , Втора английска гимназия и други.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 3 или 4.12.2016 г. на специална пресконференция в сградата на Съюза на архитектите в България.

ДАТИ НА СЪБИТИЯ, СВЪРЗАНИ С КОНКУРСА:

 • 15.11.2016 /вторник/ (до 17.00 часа) – Финален ден за конкурса. Предаване на проектите в сградата на САБ.
 • 23.11.2016 /сряда/Откриване на изложба с архитектурните проекти на открито пред НДК /в близост до Моста на влюбените/. Покана към медии и общественост да разгледат проектите, както и да гласуват за своя фаворит.
 • 24.11.2016 /четвъртък/ (от 14.00 часа) – В сградата на САБ, етаж 1, ще бъдат поканени всички архитектурни фирми за представяне на проектите и въпроси от Комисията към всяка от тях.
 • 25.11.2016 /петък/ (от 11.00 часа) – В сградата на САБ ще се организира представяне на проектите пред Дипломатическия корпус.
 • до 07.12.2016 /сряда/Обявяване на резултатите на специална пресконференция в сградата на САБ. На финалната пресконференция ще присъстват Комисията, представители на Сдружението и Инициативния комитет.

Планиран срок за започване на изграждането: 2016 г.
Период на изграждане на парка: ≈ 2 години
Прогноза за откриване: 2018 г. за Председателството на България на Съвета на ЕС


Предистория на проекта

 • picture1Проектът “България на длан” започва през 2005 г. – над 10 години история.
 • Автор на проекта и негов дългогодишен ръководител  е известният  театрален режисьор Съни Сънински в съавторство с актрисата Стефани Рачева.
 • За 10 години пътуващият проект с макети на знакови сгради и местности от България привлече над половин милион български посетители, както и чуждестранни туристи.
 • Признание за проекта е личната награда „Достоен българин“ на г-н Съни Сънински, както и многото почетни грамоти и благодарствени писма от държавни институции, граждански сдружения и много българи.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.